Sećanja, Volim

Zorana Mihajlović: „Zdrava porodica počiva na ravnopravnosti“

Potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Кoordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović izjavila je danas povodom Svetskog dana porodice da je ravnopravnost muškaraca i žena osnova zdrave porodice.

Izvor: Nova S

“Porodica je ne samo naše utočište i izvor iz kojeg krećemo u život, već i nit koja nas spaja u ljubavi, poštovanju, brizi jednih za druge i zajedništvu. Ukoliko hoćemo da živimo u zdravom društvu, ravnopravnost i jednake mogućnosti za rast i razvoj svake žene i svakog muškarca, svakog dečaka i svake devojčice, mora biti utkana u svaku porodicu i zajednicu”, navela je u saopštenju Mihajlović.

Foto: FoNet/mgsi

Ona je istakla da porodica podrazumeva i zajedništvo u odgovornosti i podeli obaveza.

“Znamo da žene provode dvostruko više vremena u obavljanju poslova u domaćinstvu i brizi o ostalim članovima. Кriza zbog koronavirusa pokazala je da žene preuzimaju ogroman teret na sebe – kao zdravstvene radnice, zaposlene u trgovini, ali i u kući. Znatno im je teže da usklade porodične i poslovne obaveze, nemajući slobodnog vremena za sebe. Zato je važno da partneri, osim ljubavi, dele i odgovornost za zajednicu koju grade”, rekla je Mihajlović.

Govoreći o porodičnom i partnerskom nasilju ona je istakla da “ako želimo da naša deca bezbrižno odrastaju u društvu bez nasilja, moramo ih učiti da poštuju i brinu jedni o drugima, kao i da probleme ne mogu rešavati konfliktima i nasiljem”.

“Odgovornost nas odraslih je ogromna, jer smo im uzori i modeli ponašanja. Dignimo glas protiv nasilja, prijavimo nasilnike, zaštitimo žene”, poručila je Mihajlović.