Ne volim

Stop! Nasilju nad ženama

Postojalo je, postojaće, možda se nikada i neće iskoreniti do kraja ali strožije kazne, sankcije prilikom svake prijave nasilnika u znatnoj meri može nasilje da suzbije.

Kao glavni razlog žene uglavnom navode strah od finansijske nemoći, ćute i trpe – do kada? U nekim slučajevima do trenutka kada im više finansije i nisu potrebne – mrtva usta ne jedu! Trpe zbog dece i njihove budućnosti, krova nad glavom, opet finansija ali… verujem da bi deca radije trpela gladna nego bila žrtve zajedno sa svojim majkama.

„Ko jednom digne ruku na tebe, dizaće je uvek“, tako su govorile naše bake i bile su u pravu.

Sa nasilnikom nema rasprava, nema ni razumevanja za njegove postupke jer ne postoji  opravdanje. Zastrašivanje, psihičko maltretiranje, u nekim slučajevima ume da bude gore od fizičkog. Sve to preživljavaju i naša deca. Mislimo da smo sposobne da ih kao majke zaštitimo i poštedimo boli koju trpimo? Ne, nismo! Ako nismo  ustanju da zaštitimo sebe, kako onda štitimo decu? Da li žive u zdravoj sredini ili je bitno da to gde žive nazovemo „porodicom“ je sramota…  Čega sramota, čija sramota, od koga sramota?!

Strah…

Strah od čega? Žena je žrtva a boji se, većih batina, pretnji porodici, osuda, barikada u društvu, osuda…

Stop nasilju nad ženama!

Žena nije ničiji rob, ničije vlasništvo, žena ima podjednaka prava na život kao i jači pol!

Nasilnika nije uvek lako prepoznati jer su to u najvećem broju slučajeva podvojene ličnosti. U društvu učtivi, slatkorečivi, puni pažnje prema ženi jer…  oni su odlični glumci. Za javnost su idealni partneri, uspešni ljudi, u stvarnosti iza maske slabići, uplašeni miševi, nezadovljni svojim životom koji svoj bes mogu da iskale samo nad slabijima, ženama i decom. Hrane se strahom slabijeg od sebe i uživaju u zastrašivanju.

Želiš da živiš, prijavi nasilnika jer ukoliko jednom prishvatiš  „igru“ bićeš žrtva čitavog života.

Nasilje nad ženama prisutno je na svakom koraku:

  • u porodici (suprug, otac, sin…)
  • na poslu (kolega, poslodavac, nadređeni…)
  • na ulici (pijanac, narkoman…)

Problem ne nestaje ignorisanjem već rešavanjem istog.