Rtanj, Volim

Rtanj – mistična planina ili piramida

Mistična ili obična, sa čarobnjakom ili vanzemaljcima, Rtanj je posebna planina. Da li je samo oblika piramide ili piramida zaista, meni nije bitno. Moji koreni potiču odavde, iz samog podnožja. Dovoljno je samo da ga pogledam i osetim spokojstvo, mir i neku neobjašnjivu snagu.

Planina Rtanj nalazi se u istočnoj Srbiji, pripada Karpatskim planinama i predstavlja prirodni fenomen kraškog reljefa. Najviši vrh je Šiljak 1565 metara visine sa koga se proteže pogled sve do Save i Dunava, jasno strči u vis i čini da se Rtanj vidi iz daleka, čini ga gospodarem cele Istočne Srbije, u kojoj ga niko visinom nije nadmašio.

Rtanj je poznat  po brojnim podzemnim izvorima, pećinama, jamama, lekovitom bilju, vatrenim loptama, koje predstavljaju prirodni fenomen kao i drugim neobjaMoj mir - Rtanj!šnjivim pojavama.

Jama ledenica, koja se nalazi se na jugoistočnoj strani. Ulaz u jamu je na dnu plitke vrtače, širine oko 20 metara u prečniku. Dužina jame je 50 metara, ulaz se postepeno sužava, na kraju se ulazi u prostranu dvoranu, širine 15 i visine 10 metara. Dno dvorane je ravno, pokriveno glinom i kamenim blokovima. Unutrašnja temperatura ledenice je prilično ujednačena, kreće se od -2 preko leta, do -4 tokom zime.

Na Šiljku, najvišem vrhu Rtnja, 1935. godine, nakon smrti vlasnika rudnika „Rtanj“, Julijusa Minha , izgrađena crkvica-kapela Sv. Đorđa koju je podigla Julijusova supruga, Greta Minh, u znak sećanja na muža. Crkva je osveštana 1936. godine a u njenoj izgradnji učestvovalo je oko 1.000 radnika. Sav potreban materijal i kamen za izgradnju dopreman  na vrh Rtnja magarcima. Na žalost, kapelicu su u nekoliko navrata dinamitom razrušili tragači za zlatom.

Rtanj je poznat i po endemskom bilju koje raste samo na ovoj planini i zakonom je zaštićeno, a od njih svakako je najpoznatiji rtanjski čaj (Saturea montana).  Druga vrsta ove lekovite trave raste na Olimpu u Grčkoj.

Sa druge strane, legenda kaže da nekada davno Rtanj nije bio planina. Na njegovom mestu je živeo veliki čarobnjak u dvorcu koji je čuvao celu okolinu i delio ljudima oko sebe –svakome po zasluzi, nekima dobro, a nekima bogami i zlo. Onda se jednoga dana iznenada podigla cela planina Rtanj, a čarobnjak je ostao da živi ispod planine gde do dana danasnjeg pomaže svima onima koji veruju u njega.