Volim

#VikiLive 2015

Prva lokalna konferencija u organizaciji Vikimedije Srbije održana je 25. i 26. aprila u Beogradu u  maloj sali Studentskog centra sa nazivom #VikiLive2015 godine. Konferencija je okupila pod jednim krovom Vikipedijance širom Srbije ali i Makedonije i Republike Srpske.

viki11Poziv za prisustvo konferenciji organizatori su na vreme objavili javno kako bi bilo dostupno svima ali su pružili i mogućnost stipendiranja za one koji nisu iz Beograda. Na moje veliko oduševljenje bila sam jedna od stipendista što je podrazumevalo besplatan dvodnevni smeštaj u obližnjem hostelu, prisustvo dvodnevnoj konferenciji, organizovane obroke i refundaciju troškova puta. Ipak, sem ovoga dobila sam i mnogo više upoznavanjem Vikipedijanaca iz okruženja.

Predavanja su bila podeljena srazmerno u dva dana i trajala su od 10-17 časova sa pauzama za osveženje i ručak. Svako od nas imao je prilike da sebe pronađe u bar jednoj od tema mada sam mišljenja da je bilo više nas koji smo se prepoznali u više njih i dobili želju za napredovvikiianjem. Kako su predavanja bila više nego klasična i suvoparna tako  su prisutni Vikipedijanci bili sve samo ne pasivni posmatrači i skoro svako predavanje u želji da traje duže, samoinicijativno produžavali  na uštrb pauza ali ipak probijali predviđene termine.

Organizatori su se pokazali kao pravi domaćini dorasli visini zadatka. Jedino što bih možda promenila je vreme trajanja konferencije odnosno više vremena po jednoj temi pa ako je potrebno produžiti je i za dan duže.

I kao što tvikio obično biva nezaboravna ostaju druženja i sklopljena nova prijateljstva.

Iskreno se nadam skorom organizovanju nove konferencije ili nekom vidu nastavka već održane ali možda i  sa novim temama. Ne sumnje da ako je prva bila ovako uspešna, svaka naredna može biti samo još bolje.