Religija, Sećanja

Preobraženje Gospodnje

crkvaPrviše je istinito da bi bilo slučajno, bar iz mog ugla tako izgleda.  Koincidencija i neverovatna poklapanja sa određenim datumima i verskim praznicima teško da mogu povezati kao slučajnost u svom životu.

Pre gotovo čitavu deceniju jednog 19. avgusta zatekla sam se u Sokobanji. Tužna i nezadovoljna svime što mi se dešavalo u tom periodu života, utehu i mir nalazila sam u crkvi sv. Preobraženja.

Iako sam došla na odmor, sve strune bile su zategnute. Dugo iščekivani odmor nije doneo ono što sam želela… mir i vraćanje u kolosek iz kog sam davno ispala. Dane sam provodila u dvorištu male Crkve ili u njoj samoj.  Tražila sam znake, put kojim treba krenuti, spas…

U uglu crkve stajala je otvorena knjiga i je jedna hemiska olovka. Prišla sam kako bih pogledala čemu služi a onda videla kako ljudi otvoreno pišu svoje želje (sa potpisom i datumom) u nadi da će im Bog iste uslišiti. Da, delovalo je smešno mada ništa me nije sprečavalo da svoju tugu „bacim“ na papir baš kao i mnogo puta pre toga kada bi ispisivala stranice neke sveske a potom ih cepala kako se ne bih sećala loših dana. Nije moglo da škodi, zar ne?

Uzela sam hemisku u ruke i počela da pišem jako ružnim i nedefinisanim rukopisom kad da žurim a vreme je bilo jedino za šta sam bila sigurna da imam i na pretek. Ako ništa drugo bar sam osećala neko olakšanje posle svega.

„Bože molim te neka se na današnji dan sve loše u mom životu preobrazi na dobro…“ – bila je jedna od napisanjih rečenica.

Od tada do sada mnogo toga se promenilo, i da, rekla bih da mi se život promenio na bolje. Već pet godina Preobraženje Gospodnje je i moja Slava – slučajnost?!

PreobrazenjeSve u svemu, taj zapis i dalje postoji u knjizi kao i mnogi drugi. Bog je uslišio sve moje tadašnje molitve i sklonio tugu sa mog lica. Mislim da ne bih volela iznova da pročitam sve što sam napisala, mada knjiga i ta i mnoge postoje – čuvaju se, jer jednostavno ne želim da se ponovo vraćam u bolan period života… a vi, ako vam se ukaže prilika u nekoj Crkvi ili manastiru, iskoristite je. Velika je verovatnoća da vam snovi postanu stvarnost!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.