Religija, Sećanja

Trnova Petka

Pod imenom Trnova Petka, pravoslavna crkva danas proslavlja sv. prepodobnomučenicu Paraskevu. Ona je bila rodom iz Rima i živela je u drugom veku. Zamonašivši se, propovedala je zabranjenu Hristovu veru i zato bila optužena caru Antoninu Piju. Iscelivši i samog cara, koji se krstio, nastavila da misionari u drugim krajevima, te zbog toga prertrpela silne muke i postradala oko 140. godine.

Današnji dan se veoma poštuje u srpskom narodu, iako nije zapovedni praznik. Ne radi se, da „ne trnu ruke“, žene osobito drže ovaj dan.

Ovaj praznik meni je veoma bitan i drag jer sam baš na ovaj dan davne 1980. godina pustila svoje prve korake. Praznujem ga i volim kao svoj rođendan, možda i više!

Pr.muč. Paraskeva – Trnova

„Samo veliki duhovnici, najveći junaci u čovečanstvu, uspevali su dugim vežbanjem u postojanosti vere, da se krenu iz svoje telesne lađe po burnome moru duhovnome u sretanje Caru Hristu. I samo su oni do kraja ispitali i strah od tog odvajanja od lađe, i užas od bura i vetrova, i neopisivu radost od sretanja sa Hristom.“

Danas se ponegde proslavljaju zavetine i manastirske slave (Fenek kod Beograda, Petkovica u Sremu).

Mnogi današnju sv. Petku, koja je bila Rimljanka, mešaju sa sv. Petkom koja se slavi u oktobru, ne znajući da u kalendaru ima više svetiteljki sa ovim imenom.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.