Priče za svaki dan, Volim

Konceptualna umetnost Mirjane Bradonjić

Mirjana Bradonjić je rođena u Šapcu 1984. godine, po zanimanju je Diplomirani dizajner iz oblasti primenjene umetnosti, od detinjstva se bavila crtanjem, pohađala je škole crtanja i slikanja tako da je izbor zanimanja logičan sled njenih interesovanja.

Tajne zanata je otkrila kada je pre pet godina počela da radi kao asistent stiliste Saše Vidićia, radeći spotove, reklame, modne editorijale, smatra da se prave tajne posla kojim želimo da se bavimo otkriju tek kad završimo školovanje i zakoračimo u svet praktičnog posla.

Nakon otkrivanja ovih malih tajni, radila je kao dizajner u samoj proizvodnji gde je dosta naučila o samoj tehnici izrade odevnih predmeta.

Svoj posao ne vidi kao stvaranje običnih komada garderobe već kao spoj više stvari odjednom, dizajniranje, stajling, fotografiju, silkarstvo, te je samim tim ono što voli da radi i za šta se opredelila – konceptualna umetnost.

Ova iskustva su je ohrabrila da krene u samostalan rad i stvaranje sopstvenog brenda i tako je nastala “Moba Moba” koja se bazira na primenjenom slikarstvu, to jest, ručno oslikanim unikatima, bilo da se to odnosi na odeću, obuću ili aksesoare.

Svaka Vaša kreacija predstavlja umetničko delo za sebe. Postoji li neka koja vam je posebno draga?
Hvala, svaka pohvala veoma znači i sam odaziv koji jedan umetnik prima od publike, ta energija koju razmenite sa nekim kome se vaš rad dopada je svakako podstrek za nova i još bolja dela. Na ovo drugo pitanje je veoma teško odgovoriti jer svaki rad nosi neku priču za sebe. Radije bih to prepustila drugima da izaberu.

Šta je najvažnije kod žene umetnice?
Pametno rezonovanje u svakom slučaju je ono što je najvažnije za bilo kog dizajnera. Ako prčamo o Srbiji i bavljnju dizajnom, ovde u ovom trenutku, onda je to svakako usklađivanje finansijskog momenta sa mogućnostima ali i svetskim trendom koji nam je svima vodilja. Ako je pak reč o inostranstvu, svaka ideja je dobrodošla ali najbitnije od svega je na koji je način je iznosite, koju poruku nosi i u kom trenutku i na koji način. Mislim da pitanje pola ne igra neku bitniu ulogu, jer svi smo mi individue za sebe

Šta je to što Vas inspiriše? 
Najviše su to neke geometrijsjke forme, različiti profili koje prenosim na unikate koje radim, ali i razni događaji, neke univerzalne teme. Možda zvuči i kao kliše, ali muzika je jedan od bitnih pokretača barem kada sam ja u pitanju, trenutak kada neke ideje nastaju je proizvod emocija a iste su najprisutnije u muzici.

Vaše modele nose poznate ličnosti naše estrade poput Branislava Lečića. Kako je došlo do saradnje?
Ne treba biti skroman, ali uvek treba znati koliko vredite. Gospodinu Lečićiu sam prvi put radila stajling još pre skoro tri godine u Grand Casinu, a i rodom smo iz istog grada, Šapca.

Predstojeća velika manifestacija istočne Srbije „BorNet“ biće održana u Boru 26. i 27. novembra… Otkrijte nam kakva ste nam iznenađenja pripremili.
Naravno da se radujem što sam pozvana da se predstavim sa svojim radom, tako da ću tim povodom uraditi neke ručno oslikane majice, ali neka za sada ostane tajna.

Kojii su Vaši dalji planovi i da li ste razmišljali da svoju robu plasirate na inostrano tržište?
Predstojeći planovi su osmišljavanje i pravljenje limitiranih serija koje ce biti bazirane takođe na primenjenom slikarstvu. Biće to paleta raznih motiva i ideja pretočhenih u nekoliko odvojenih kolekcija.Planovi za inostranstvo svakako stoje, pa cemo videti u narednom periodu šta će se od toga ostvariti

3 thoughts on “Konceptualna umetnost Mirjane Bradonjić

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.