Priče za svaki dan

Moje dojke su OK!

Još kao devojka slušala sam priče drugarica, njihovih majki i komšinica o bolesti raka dojke i opasnosti ukoliko se ista ne otkrije na vreme. U prvi mah temu sam smatrala ne dovoljno bitnu da bih joj pridavala isuviše pažnje jer… to se dešava nekom drugom a i sigurno nije baš tako strašno kako se predstavlja.

Posle izvesnog vremena počela sam da se nosim mišlju kako bih trebala da obavim pregled. Razgovarala sam sa majkom o tome ali ona je nekako odmahivala glavom govoreći kako sam mlada i kako niko u našoj familiji nije imao rak dojke pa da nemam razloga za brigu. Zračenja mi nisu potrebna.

Posle rođenja ćerke Teodore napipala sam čvor veličine lešnika na levoj dojci. U početku sam ćutala i suzbijala strah, onaj obostrani. Strah od pregleda i još veći strah od rezultata. Svakodnevno sam proveravala i prepipavala isto mesto sve dok nije postalo bolno a onda se obratila lekaru.

Na žalost u Boru to ide malo sporije nego u drugim gradovima pa me je čekanje ubijalo u pojam. Posle nekoliko pregleda lekara, koji nisu mogli da usaglase svoje mišljenje, dobila sam uput za operaciju kako bi uzorak što pre bio poslat patologu. Operacije se nisam bojala, rezultata jesam!

Posle dve nedelje stige su radosne vesti. Uzorak nije ukazivao na rak dojke a šta su mi dalje pričali više se i ne sećam, nije mi ni bilo bitno. Osećala sam veliko olakšanje i sreću.

Ovog puta pre zakazivanja pregleda nisam se bojala. Zatražila sam uput i vrlo brzo sve je bilo gotovo. Za razliku od tog perioda sada naša borska bolnica poseduje novi mamograf i savremeniji ultra zvuk.  Pregled mamografom ne preporučuju osobama mladjim od 40. godina tako da sam  svoj pregled obavila putem ultrazvuka.

Nemojmo biti lenje jer radi se o nama i našim životima a samim tim i životima naše dece. Pregledajmo se redovno, jednom godišnje neće nam oduzeti puno vremena a može mnogo da znači. Drugarica mi je ostala bez dojke zbog nemara a da nije ni bila svesna šta joj se dogodilo. Mislimo na sebe i svoje zdravlje.

Moje dojke su OK!

A tvoje?

6 thoughts on “Moje dojke su OK!

  1. O svom zdravlju počnemo da mislimo tek onda kada bude gotovo kasno. Baš iz tog razloga potrebno je podići svest kod svih žena od predstojećih opasnosti.
    Nebitno je u kojim smo godinama, zdravlje je uvek na prvom mestu!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.