Religija

Силазак Светога Духа – Педесетница – Тројице

Духови, Тројицa, Силазак Светог Духа на Апостоле, празник је који представља рођендан хришћанске Цркве.

Празник Духови  означава силазак Светог Духа на апостоле и увек се пада у недељу. Прославља се педесетог дана од васкрсења Исуса Христа и празнује се три дана. Празник Духови познатији је под називом Тројице, јер означава свето тројство – Бога Оца, Сина и Духа Светога.

„И кад се наврши педесет дана, бијаху сви апостоли једнодушно на окупу. И уједанпут настаде шум са неба као хујање силнога вјетра, и напуни сав дом гдје они сјеђаху; и показаше им се раздијељени језици као огњени, и сиђе по један на свакога од њих. И испунише се сви Духа Светога и стадоше говорити другим језицима као што им Дух даваше да казују. А у Јерусалиму борављаху Јудејци, људи побожни из свакога народа који је под небом. Па кад настаде ова хука, скупи се народ, и смете се; јер сваки од њих слушаше гдје они говоре његовим језиком. И дивљаху се и чуђаху се сви говорећи један другоме: Гле, зар нису сви ови што говоре Галилејци? Па како ми чујемо сваки свој језик у коме смо се родили“

То је један од највеличанственијих хришћанских празника из апостолског времена . Богослужења на Педесетницу одликују се вечерњом службом, која се обавља у наставку Литургије, као спомен на то што су се Апостоли одмах разишли по свету да проповедају хришћанку веру На овај дан читају  се молитве Св. Василија Великог и у њима се Црква моли за даривање Духа благодати, за исцељење телесних и душевних тегоба, и да нас он све удостоји небеског Царства.

Oвoг дaнa црквe сe китe зeлeним грaничицaмa и пoсипajy трaвoм.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.