Priče za svaki dan, Volim

Veju, veju pahulje

Najzad sneg koji “ pada “ na našim blogovima dobija neki smisao. Skoro čitava zima prođe nam bez snega! Lično i nisam baš neki ljubitelj zime ali svako godišnje doba ima svojih čari. Grudvanje, sankanje i neizbežni Sneško Belić stvari su kojima se svako dete raduje, nešto što obeležava detinjstvo svakoga od nas.

Moja kćerka pošla je u školu ne osetivši radost zime i lepote koje zimska idila nosi sa sobom. Iz godine u godinu snega je sve manje, a kada ga i ima praćen je oštrim i  jakim mrazevima ili takvim smetovima da opet dođemo na isto. Igre nema!

Sećam se da nas kao decu niko nije mogao zimi da natera u kuću. Sanke, skije, zatrpavanje u snegu bile su nezaobilazne stvari, bez mnogo utopljavanja i „specijalne“ opreme. Neke od ulica preko zime bile su zatvorene za saobraćaj a samim tim dostupne samo nama – deci! Dočekati zimu bez gumenih čizama i skafandera, prostoje bilo  nezamislivo. Nova godina bez snega – šta je to? Na svu sreću i Deda Mraz se već navikao pa sad više i ne dolazi sankama. Naredne godine verovetno će uzjahati irvase – biće to nova moda u smislu prilagođavanja novonastaloj situaciji a možda se dogodine pojavi i na biciklu.

Bili kako bilo ove godine ostadosmo uskraćeni snežnih pahulja. Počinjem da se pitam da li živim na Flotridi (ne daj Bože) i ili sam još uvek u Srbiji. Do pre samo nekoliko dana zimske jakne nisu nam ni bile potrebne. Nego, smislila sam plan! Sneg danas nije prestao da pada. Sutra brže bolje vodim decu napolje malo da se izigraju, napraviću neku fotografiju za uspomenu da sutra mogu dokumentovano da im pričami kako je u njihovo vreme postajao sneg.

Bojim se da svojim unucima neće pričato o zimi i snegu kao nekoj drevnoj legendi, jer kako je krenulo naopako možda kad odrastu više neće  postojati zima kao godišnje doba!

5 thoughts on “Veju, veju pahulje

  1. Malko si se zabunila što se tiče „sutra“, jer, vidim, pisala si danas, 23. u nedelju. Verovatno si mislila: vodiću decu posle doručka napolje i fotografisati ih, da imaju za uspomenu fotke na snegu, koga je sve manje.
    Vidiš, i ja sam poranila za kompom, što je vrlo retko, jer se on nalazi u ćerkinoj sobi, a ona NIKADA ne ustaje tako rano!
    Srećno na snegu i nauživajte se! 🙂

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.