Religija, Volim

Srećna Pravoslavna Nova godina!

Po gregorijanskom kalemdaru 14. , po julijanskom 1. januara, svake godine  proslavlja se Pravoslavna Nova godina, kod Srba poznatija kao Srpska Nova godina. Iako nije priznata kao zvanična rado se slavi u mnogim balkanskim zemljama : Srbiji, Makedoniji, Bosni i Hercegovini, Republici Srpskoj, Crnoj Gori i Pravoslavnim delovima Hrvatske. Tradicija ništa manje ne zaostaje ni u zemljama poput Rusije, Moldavije, Gruzije, Belorusije, Ukrajine, Jermenije…

Zanimljivo je da tradicija obeležavanja Julijanske Nove godine postoji i u pojedinim delovima u Švajcarskoj (као Alter Silvester), kao i u Škodskoj (Единбуршки ‘Am Bothan’). U nekim delovima bivše Jugoslavije običaj je bio mešenje pogače sa novčićem prilikom čega bi svako od ukućana dobio parče. Onaj ko bi izvvukao novčić podrazumevalo se da će biti najbogatiji u Novoj godini. Identičan običaj kao za Božič.

U gradovima širom Srbije građani uz vatromet i veselje dočekali su Novu 2011. godinu, Pravoslavnu, Srpsku ili Julijansku u ovom momentu nebitno je. Važno je je da nam donese bolje “ sutra „,  puno zdravlja, sreće, ljubavi, radosti i novca ( ne mnogo već onoliko koliko je potrebno da solidno živimo i pružimo deci potrebno ).

Neka vam je svima srećna ova Nova 2011. godina i neka Bog uvek bude uz vas, a i uz mene!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.