Razmišljam, Religija

Sveti Nikola – jedini pravi Deda Mraz

Sutra je sv. Nikola, jedna od najvećih slava među hrišćanima. Njegovo ime vezuje se za zaštitnika vozača, putnika, moreplovaca… U narodu se kaže da polovina pravoslavnih vernika proslavlja ime svetca dok ona druga odlazi na slavu.

Ipak ovaj tekst nije posvećen sv. Nikoli kao svetcu već staroj legendi i istini koju nećemo ili ne želimo da prihvatimo jer se verovatno i ona kosi sa nekim pravilima Sveta i toliko aktuelne EU. Pitanje idalje stoji: Ko je Deda Mraz kome se deca najviše raduju i zbog koga sa nestrpljenjem čekaju Novu godinu?

Lik Deda Mraza (Santa Claus) je delo americkog karikaturiste iz 19. veka Tomasa Nasta, inspirisano Sv. Nikolom ( Saint Nicholas engleski, Sinterklaas holandski, Mikulaš češki, Nikolaj ruski…), kao zaštitnikom dece. Deda Mraza zovu jos i Father Christmas ili francuski Père Noël i on je taj koji deci, koja su bila dobra preko cele godine, donosi poklone – slatkiše, igračke…

Ime Deda Mraza se i u Jugoslaviji najviše koristilo za vreme socijalizma, jer imena Ježišek i Božić Bata nisu bila po volji tadašnjoj vlasti koja nije podržavala Crkvu. Santa Klaus ili Deda Mraz donosi poklone na Badnje veče a u socijalističkoj Jugoslaviji, kada verski praznici nisu bili “ popularni „, njegov dolazak je bio “pomeren” na Novu godinu.

Do dana današnjeg ni katolička ni pravoslavna crkva ne priznaju Deda Mraza, ali deca širom Sveta vole ga i raduju se njegovom dolasku.

Ostaje pitanje kako vratiti tradiciju i potisnuti pomodarstvo i kako deci sve ovo objasniti?

6 thoughts on “Sveti Nikola – jedini pravi Deda Mraz

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.