Religija

Okajanje grehova – ispovest

Ove godine rešila sam da veliki Božićni post počnem od samog početka. U mojoj porodici mama me je od malih nogu učila kako se približiti Bogu i “ oslušnuti “ njegove reči i poruke. Za razliku od ostalih roditelja koji su svoju decu udaljavali od crkve kao da je to nešto sramno, ja sam učila molitve, recitovala u crkvi svake godine na Svetoga Savu i bila među nekolicinom koja je služila na  prvom organizovanom Svetosavskom balu u Boru. Tada sam imala tek deset godina, ali se nisam stidela svoje vere i bojala što su tada svi još bili “ pioniri „.

Bila sam na večernjoj službi , molila se sa ostalim vernicima a potom ispovedala kako bi se pripremila za sutrašnju pričest. Sutra Srpska Pravoslavna crkva i vernici proslavljaju Vavedenje Presvete Bogorodice. Ovaj dan svrstan je u jedan od dvanaest največih Bogorodičinih praznika i obeležava se 4 ecembra po novom kalendaru.

Kada je Presveta Deva Marija navršila tri godine, njeni roditelji, sveti Joakim i Ana, doveli su je iz Nazareta u Jerusalim, da je predaju Bogu u hram kako su ranije i obećali. Bila je to svečana povorka Joakimovih i Aninih srodnika: napred su išle device sa upaljenim svećama, pa onda Presveta Deva svečano odevena i ukrašena, između svoje majke i oca, a iza njih ostali srodnici i prijatelji. Na ulazu u hram Devu je sačekao prvosveštenik Zaharija, otac Jovana Preteče, i uveo je ne samo u hram nego i u Svetinju nad Svetinjama, u najsvetije mesto hrama iza druge zavese gde ulaze samo arhijereji i to jednom godišnje. Roditelji su tada prineli žrtvu Bogu, primili blagoslov od sveštenika i vratili se kući, a Presveta Deva ostala je u hramu. Tu je boravila devet godina i roditelji su je često posećivali. Kada su oni umrli Devu Mariju su sa dvanaest godina dali Josifu, njenom srodniku u Nazaretu da, pod vidom obručnice, živi u devstvenosti iako to nije bio običaj u Izrailju. Presveta Deva Marija je bila prva doživotno zaveštana devojka, a kasnije su je sledile mnoge hiljade devojaka i mladića.

Manastir Vavedenje Presvete Bogorodice, izgrađen je na Senjaku, urbanom naselju opštine Savski Venac u Beogradu.  Manastir je izgrađen 1935. godine, a legenda koja govori o njegovom podizanju vezana je za san izvesne Perside Milenković u kome je tri puta usnila isto. Sazidati manastir baš na tom mestu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.