Priče za svaki dan

Ponovo u školske klupe

Školski raspust kratko je trajao. Tek toliko da se deca malo opuste i odmore a već sutra će ih sačekati mnoštvo kontrolnih i pismenih zadataka. Jadna naša deca! Mogu reći samo hvala Bogu što neću imati to “ zadovoljstvo “ da mi još neko dete pođe u školu.
Planovi i programi po kojima uče menjaju se kao čarape, svake godine nešto novo i to da je bar pametno pa ajde. Uče ih i opterećuju glupostima dok je staro dobro školsko vaspitanje davno nestalo. Štaje sa  učenjem o  poštovanju odraslih pre svega i samih njih učitelja i nastavnika?. Od pet škola u Boru, daj Bože da bar dve rade sa istim izdavačkim kućama, programom i knjigama.

Ako neko ume da mi objasni koja je logika da dete prvog razreda uči prvo slovo A, zatim B, P, O pa se vraća na V, a u međuvremenu radi diktate…ili kako je jedna škola prešla celu azbuku dok druga nije ni sama šampana slova, bila bih mu jako zahvalna.

Idemo dalje…prethodna generacija polagala je prijemni ispit iz srpskog jezika i matematike, sadašnja će malu maturu iz istih predmeta dok narednu očekuje uz pomenuto i fizika, hemija i biologija. Šta ako moje dete želi da upiše jezike, zar mu je potrebnija fizika i hemija ili engleski, ruski, francuski i sl.

Neko se igra sa svima nama roditeljima i našom decom jer misle da im se može. Pa i može im se, ali za sada, a još koliko dugo, to ćemo tek videti.

3 thoughts on “Ponovo u školske klupe

  1. Mene u vezi školstva, ma u ostalom i u vezi mnogih drugih stvari ništa više ne može iznenaditi. Moja Jovana u prvom razredu uopšte i nije učila slova, pisali su flomasterima u sveske bez linija, prepisivali sa table i prepisivali i prepisivali…strašno. Tako da, nemoj da se nerviraš što ne uče slova redom, koliko mi se čini nismo ni mi.

  2. Ne znam šta da ti kažem, zaista. Da ima budalaština ima, a da je tačno da nikada neće biti svi zadovoljni i to je tačno. I u vreme kada sam ja išla u prvi razred (1960. krenula), isto su moji roditelji vrteli glavama i čudom se čudili! Eto, što se mora, mora se, šta da im radimo! Valda će nešto iz celog programa i da nauče!  Srećno, slatki su ti klinci, zaista! 🙂

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.