Priče za svaki dan, Razmišljam

Šutnja…

Koliko različitih reči sa potpuno istim značenjima. Tišina, šutnja, ćutnja, bezvoljnost za govorom… Sve znače potpuno isto, ali ipak ako na miru analiziram svaku od njih, pronalazim ogromne razlike.

Ja pripadam onoj generaciji koji je u školi učila srpsko-hrvatski jezik. Doduše, čitali smo lektire svih književnika bivše Jugoslavije. Prednost koju naša deca nikada neće imati. Sve se „vrti“ oko glupog nacionalizma, mržnje i netrpeljivosti među ljudima koju oni zapravo ne žele, ali ipak… Poslednjih mnogo godina imam utisak da nam se usađuje mržnja od trenutka kad se rodilmo. Čemu sve to, pitam se? Da li smo mi ljudi, a oni drugi životinje? Da li su ljudi manje pohlepni ili drugačiji zato što su rođeni na drugom “ parčetu “ zemlje, Srbiji, Bosni, Hrvatskoj, Sloveniji…i ostalim bivšim Republikama. U čemu je razlika?

Bog je stvorio ovu planetu dovoljno veliku za sve nas, stvorio nas poštene, neiskvarene, čiste. Sve što nam se dešava, sami smo sebi napravili i sami sebi izazvali. U ovom trenutku, kako se sada osećam, jedina adekvatna reč koju mogu upotrebiti je “ šutnja“. Da, mir i šutnja, pa kome smeta, trenutno me nije briga.

Reč šutnja za mene predstavlja trenutno povlačenje u svoj sopstveni svet. To nije onaj trenutak kada ne podnosite ni sami sebe, to nije depresija, to je jednostavno stanje u kome želite da budete nekoliko sati a potom nastavite sa normalnim svakodnevnim životom. Trenutak kada vam neke stvari i postupci nisu baš po volji, ali koje bi ste najradije prećutali, diskusiju o njima posmatrati kao potpuno nebitnu, situaciju u kojoj nikome ne želite da se pravdate, objašnjavate, polemišete i ulazite u dijaloge jer ste i sami svesni da ne možete baš uvek biti u pravu i da bi i posle razgovora imali isto osećanje. Životne situacije koje ne možete promeniti.

Svesna sam da ne može uvek biti kako ja zamislim i poželim. Prerasla sam da bih verovala u dobru vilu sa čarobnim štapićem koja će sve rešiti. Verujem samo u Boga koji me nikada nije izneverio.

Zato ću ja “ šuteti „, bar do sutra, a sutra je novi dan a svaki novi dan je novi početak!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.