Volim

Sloboda za medije

Nezavisno udruženje novinara Srbije pozdravlja odluku Ustavnog suda Srbije da stavi van snage odredbe Zakona o izmenama i dopunama zakona o javnom informisanju koje su van ustavnog okvira i ugrožavaju slobodu javnog izražavanja i štampe.

Posebno je značajna odluka da se spreči mogućnost zabrane medija i vrati pravo građanima da budu kao fizička lica osnivači medija, kao i stavljanje van snage enormnih kazni, koji su mogle da ugroze rad i opstanak medija, i prebacivanje profesionalnih delikata u privredne prestupe za koje postupak pokreće država.

Podsećamo da je NUNS u fazi usvajanja Zakona zahtevao sve te izmene.

NUNS će pažljivo pratiti primenu odredaba koje su ostale na snazi i poziva Ministarstvo kulture Srbije i pravosudne organe da to isto čine, jer se samo na taj način može ustanoviti njihova svrsishodnost.

Takođe, pozivamo Ministarstvo kulture i Vladu Srbije da u budućoj zakonodavnoj aktivnosti ne prave greške kakve su učinjene prošle godine ishitrenim i  nedovoljno promišljenim izmenama i dopunama Zakona o javnom informisanju bez konsultacija sa stručnom javnošću i bez javne rasprave o predloženim rešenjima.

Predstojeća rasprava o medijskoj studiji i donošenje medijske strategije biće prilika da se medijsko zakonodavstvo zaokruži dugoročno, ali taj važan posao ne može biti urađen dobro bez znanja, volje i učešća novinara, medija, novinarskih udruženja i medijskih poslovnih asocijacija.

Sekretarijat NUNS-a

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.