Ne volim

Mnogo reči i obećanja a tako malo dela…

Negde sredinom leta, zaživela je ideja i otvorena škola novinarsta. Cilj škole bio je sticanje osnovnih znanja vezanih za novenarstvo, tj. sticanje osnovnih znanja za početnike kao i dopuna i usavršavanje osobama koji su već na neki način u svetu novinarstva.

Ideja je bila zaista divna, ali samo ideja ne i škola i ono što je usledilo nakon nje. Obaveza polaznika „takozvane“ škole novinarstva, ogledala se u redovnom pohađanju škole, pažljivom praćenju nastave i izrade praktišnih radova koje bi nadležni redovno kontrolisali i ukazivali na greške. Posle odslušanih 40 časova kombinacije teorija-praksa, na redu je bila poseta velikim izdavačkim kućama, poput redakcij lista „Danas“, radio i televiziji „B92“ i samostalno vođenje tv i radiskih emisija na lokalnim televizijama za svakog polaznika ponaosob.

Dugogodišnji novinar i koordinator „Letnje škole novinarstva“ bio je Brana Filipović, kao sekretar škole imenovana je moja malenkost, Nena Staniševski, dok je organizator škole bio Zvonko Damnjanović i novootvoreni „Medija centar“ koji je u to u vreme još uvek bio lokal u pripremi. Po završetku škole, polaznicima je rečeno da će im diplome o završenoj školi biti svečano uručene na otvorenom bazenu uz prigodnu zakusku i prisustvo počasnih gostiju iz opštine kao i uglednih novinara naše zemlje.

Od svega najavljenog desilo se samo to da smo par nas poslati na gostovanja u televiziji Bor, po dogovoru preneli šta nam je rečeno pa čak u jednom trenutku i sami poverovali da je istina sve što pričamo. Najveća sramota je što smo obrukali sebe, verovali u Deda Mraza za kog odavno znamo da ne postoji, i mislili da će mo nešto naučiti. Na predavanjima smo slušali pesme, gledali video materijale kako se prave spotovi, i citiram rečenicu jednog od predavača „kod nas kokoške kokodaču“… Mislim da o samoj ozbiljnosti i predavanjima nema svrhe više govoriti.

Kada smo postavili pitanje kada će mo dobiti diplome, nailazili smo na razne izgovore, na pitanje iz kog razloga smo brukali sebe po televizijama i lagali narod, odgovor je bio „niko vas silom nije terao“, a vrhunac svega bio je da se škola otplati radom od tri meseca, gde su se naši tekstovi slali raznim dnevnim štampama, ali naravno sa tuđim potpisima jer mi smo anonimni a to je za naše dobro. Kruna škole bio je komjuterski papir koji smo dobili sa natpisom POTVRDA O ODSLUŠANOM KURSU NOVINARSTVA.

Meseci i dalje prolaze, sve polako pada u zaborav, mi više ne postojimo. Možda će nam sutra reći da škola nikada nije ni postojala i da mi ustvari nismo ni prisustvovali istoj. Posle više pokušaja da sa odgovornim licima saznam koji je bio cilj svega ovoga kad je sama škola bila donacija, rešila sam da makar na ovaj nacin sebe oslobodim griže savesti za izrečene laži, sebe kao sekretara nepostojeće škole.

U prilogu ovog teksta, stoji video koji potvrđuje moje reči kao i „diploma“, pa ovim povodom apelujem na sve naivne mlade ljude, poput nas desetak, da shvate i veruju samo sebi samima jer prevare su svuda oko nas.

Sva predavanja prenošena su uživo preko interneta, ali nažalost te materijale namam. Biće dovoljno i ovoliko.

Škola u jutarnjem programu from Bor grad INFO on Vimeo.

12 thoughts on “Mnogo reči i obećanja a tako malo dela…

 1. Koliko sam razumela iz tvog posta, vi u toj školi ništa niste naučili, a u prilogu iz Jutarnjeg programa pričate da ste naučili. Žao mi je što ste izigrani. Znaš kako kaže naš narod „plati, pa se klati“, doduše ni to nikada nije garancija. Ovako bar niste uložili novac za nešto što niste dobili.

 2. Ovim komentarom jedino želim da ohrabrim mladu koleginicu, koja je, očigledno, razočarana prvom novinarskom školom u životu. Doduše, ona tu školu stavlja pod navodnike. Ne znam koliko ima pravo na ovakvo mišljenje, ali je sigurno da na neko ima. To što je ono baš ovako stvar je shvatanja i mislim da, uglavnom, njene primedbe ne idu mnogo dalje od domena tehnike. Pošto sam bio jedan od „predavača“ u pomenutoj školi mislim da jedino treba da kažem da, koliko je meni poznato, nije bilo nikakvih donacija. To procenjujem po tome što nisam dobio nikakav honorar, a da je i bio ponudjen, naravno, ne bih ga prihvatio. Moguće je da mi nisu poznati svi detalji. Takodje sam gotovo siguran da napisi, odnosno radovi polaznika nisu korišćeni za objavljivanje u bilo kojoj drugoj štampi pod drugim imenom. „Predavači“ (navodnike stavljam u duhu komentara) su iskusni novinari koji su dovoljno vešti da sami prave članke za dnevne novine i ako je nešto i bilo nalik, to je bilo preradjeno i to u znatnoj meri. Poštovana koleginica je nekoliko puta pisala članke u Borskim novinama, čiji sam ja urednik, ali mi se čini da je bila nestrpljiva. Novinar se ne postaje za mesec dana, pogotovu ne posle jedne novinarske škole. Lično iznosim svoje iskustvo novinara, dugo više od 40 godina. Predavači su mi bili vrhunski novinari iz svih krajeva sveta i prošao sam bar sto raznih novinarskih škola. Ipak, mislim da još nisam zreo novinar. Mlada koleginica, bojim se, nema baš sve uslove da napreduje u novinarstvu i to sticajem raznih okolnosti. Smatram da u Boru ima malo novinara koji bi mogli da prenesu znanje sticano decenijama i to zbog toga što ima malo onih koji mogu da postanu pravi novinari. Uz želju, potrebno je malo i drugih okolnosti, pre svega strpljenja. Ne bih ovom prilikom govorio o predispoziciji, odnosno o talentu. Smatram da je to tek treći faktor za uspešno radjanje novinara. Prihvatio bih mišljenje poštovane mlade koleginice da pomenuta škola nije baš ispunila sva njena očekivanja. Ali, već sam rekao da je strpljenje veoma važna stvar. Bojim se da je to jedini argument kojim ona može sama da upravlja, jer sam sudeći po svemu stekao utisak da koleginica Nena nije baš u okruženju koje bi moglo da ide na ruku njenoj želji da postane pravi novinar. A duboko verujem da je mlada koleginica svesna trenutnih sposobnosti da je, pomalo nevešto, krenula trnovitim putevima ka velikom cilju – postati novinar.

 3. @Mišel, nisam baš siguran, ali mislim da je suština priče mlade koleginice u forsiranju priče o novinarskoj školi kao i dodeli diploma, ali svakako i o tome da je ona gurana kao sekretar škole u medije, da promovi[e, najavi i objasni detalje. Nigde nisam pročitao da je o svim predavačima izrazila negativno mišljenje, već samo o nekolicini, tako da ne treba uopštavati priču. Bilo je dosta kvalitetnih predavanja i predava;a gde svakako spadate i Vi.

  Svakako se slažem sa Vama da treba dosta strpljenja i još dosta novinarskih škola, seminara i rada ali ako te neko natera da radiš nešto, obeća diplomu, natera te da to kažeš javno a posle toga omalovaži i olajava, onda svakako to treba gledati kao negativnost a ne sa razumevanjem. Nežemo o rekla kazala ali samo ime direktora škole dosta govori o njoj.

  Možda Vi cenjeni kolega i ne znate sve ali novinari početnici su pisali tekstove koji su slani redakcijama velikih štampanih medija, rađeni su propagandni materijali za treća lica a polaznici nisu dobili čak ni potvrdu da su tu školu pohađali.

  Postoje video materijali o svemu što je rađeno i govoreno pa je sasvim bespotrebno raspravljati i o tome su organizatori trebali razmišljati. Raspisivati konkurs za jesenju školu a da predhodne polaznike ne udostojiš nikakvim dokumentom je u naboljem slučaju neozbiljno a pomalo liči i na prevaru. Mlada koleginica ima argumente za sve o čemu govori i moja jedina primedba je da nastupa previše impulsivno ali svako ima pravo na to pogotovo ako to radi na svom blogu.

 4. @Charolija,problem je u tome što nam je na kraju traženo da platimo 12 hiljada dinara da bi dobili diplome. Pričali su nam šta treba u gostovanju da kažemo a iako ceo grad zna šta je istina, oni bez srama najavljuju sledeću školu. Pitam se školu čega?

 5. @Mišel, svaka čast Vama i predavanju koje ste nam održali.Ja ni jednog trenutka nisam imala primedbu na vaše predavanje koje ste izložili. Cenim Vaše mišljenje, jer u suprotnom ne bih vas zaustavljala na ulici, pitala za savete… Ali Vaše predavanje je bilo jedno od retkih koje je bilo pravo predavanje. U tom periodu, ako se sećate, imali ste previše obaveza i niste prisustvovali školi, sem možda dva do tri puta, isto tako podsećam Vas da sam bekoliko puta pokušala da razgovaram sa Vama baš upravo o ovome o čemu sam napisala. Ako se dobro sećam, upravo zbog ovakvih stvari niste želeli da pristanete i budete koordinator. Što se tekstova tiče, pitajte kolegu Branu Filipovića, koliko tekstova, čijih tekstova i kojim novinama sem „Blica“ je još slao, a na pitanje pojedinaca kako je smeo, dobili smo osmeh. Da zaista smešno. Tekstovi su potpisivani što njegovim Što imenom Dragana Popaza.

 6. Nisam iznenadjen pandemijom lazi koja se desava. Pozdravljam ovaj nacin obracanja javnosti nazalost upoznat sam sa slucajen koleginice i bio uveren da ce donacija koja je data biti upotrebljena na pravi nacin. Ali avaj mi smo ipak pod pandemijom lazi i prevare.Dali pojedinci misle da je laganje i prevara u manjim sredinama /manja nego u velikim/ ZA MENE JE LAZ I PREVARA ISTA BILO GDE DA SE DESAVA. pozdrav i zao mi je sto ovde nema vise komentara jer je ova tema to zasluzila.

 7. admin:

  Pričali su nam šta treba u gostovanju da kažemo a iako ceo grad zna šta je istina, oni bez srama najavljuju sledeću školu. Pitam se školu čega?

  Apsolutno podržavam škole novinarstva, bez obzira da li će svi polaznici i postati novinari, jer postoji mnogo načina da se objavi tekst o određenim dešavanjima! Jedno od mesta je svakako i blog, a blogovi su se u poslednjih par godina dokazali kao izvor kvalitetnih, argumentovanih i proverenih informacija.
  Ne znam sve detalje o pomenutoj „školi novinarstva“, ni da li je donirana, ili ne, ali ne podržavam ni Vaš nastup na TV Bor u kome ste (kako kažete) rekli ono što Vam je rečeno da kažete. E, to je zlo sa kojim se ne slažem! Čovek nije čovek ako nema svoj stav, ili pristane da u javnosti kaže nešto sa čime se ne slaže. Zašto ste pristali da kažete nešto što zaista i ne mislite?
  Srbiji, ali i Boru su nadasve potrebni nezavisni novinari, jer da je u poslednjih par godina bilo nezavisnog i istraživačkog novinarstva, ovaj grad ne bi dospeo na samo dno zahvaljujući lopužama i politikantima, ali i novinarima, koji su iz nekih razloga o svemu ćutali!!!

  Sa jednim od vaših predavača sam i sam imao problem? Naime, umalo se nisam razveo zbog budalaštine jednog novinara, koji mi je prilikom pisanja članka o udesu u kome sam učestvovao, pripisao saputnicu, umesto saputnika!!! Jedva sam se „oprao“ da saputnik nije bio žensko! Sitnica, ali…

 8. Naravno da ima! Znas u pocetku sam i sama verovala da je sve istina, kasnije sam videla da su nama manipulisali. Naime trazeno je da se plati navodna besplatna skola.

  Ako mislis da se plasim da napisem i kazem. NE! Gresis, er onda ne bih sve ovo stavila na blog i napisala. Mislila sam da je lazima kraj, zato sam i cutala a kada sam cula da najavljuju joj jednu novu skolu, napisala sam sve.

 9. Tako, lepo, iznela si stav napokon! E, sad ja.

  admin:

  Naravno da ima! Znas u pocetku sam i sama verovala da je sve istina, kasnije sam videla da su nama manipulisali. Naime trazeno je da se plati navodna besplatna skola.

  Ako mislis da se plasim da napisem i kazem. NE! Gresis, er onda ne bih sve ovo stavila na blog i napisala. Mislila sam da je lazima kraj, zato sam i cutala a kada sam cula da najavljuju joj jednu novu skolu, napisala sam sve.

  Dakle, ti si skapirala da ova novinarska škola ne valja tek kada je neko preinačio odluku da ne bude besplatna? Pa, dobro, to si saznala na samom kraju, a učešće u emisiji je bilo pre kraja, i sada samo konstatujem da si pristala da izneseš na televiziji nešto sa čime se inače nisi slagala. Zašto?

  ps:
  Naravoučenije: Sve što je besplatno je i dobro, sve dok ne „poskupi“!!!

 10. @Armagedon, kad pročitaš tekst, ali zaista pročitaš znajući šta čitaš, možemo da nastavimo diskusiju. Ovako ne! Ovim komentarima nečiju intaligenciju vredjaš, a ti razmisli čiju, npr. napolju je jako hladno i pada sneg. Zašto bi raspravljali o nečemu što je činjenično stanje. Bolje pre nego me počneš ubedjivati da je sunce i 30 stapani, pogledaj pevo na terasu ili prozor pa se uhvati tastature.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.