Religija

Sv. Jovan Preteča – Ivanjdan

Sv.Jovan(Luka 1,5-25, 57-80)

Rođenje svetog Jovana bilo je šest mjeseci prije Hristovog rođenja. Kao i roditelji Svete Djeve, tako i otac i mati svetog Jovana, sveštenik 3aharija i njegova žena Jelisaveta, bili su vrlo stari i nisu imali djece. To su smatrali za veliku nesreću. Oboje su bili pravedni i živjeli su po zapovijestima Božjim, i uvijek se molili Bogu, da im daruje jedno dijete.

Jednoga dana, kad je Zaharija služio u hramu, vidje najedamput anđela Gavrila i uplaši se. Anđeo mu reče: »Ne boj se, Zaharija, jer je uslišana tvoja molitva; žena tvoja rodit će sina, i nadjeni mu ime Jovan. Mnogi će se obradovati njegovu rođenju, jer će biti velik pred Bogom. On će doći pred Gospodom, da pripravi narod Gospodu.«

Na današnji dan, 7. jula obeležava se rošenje svetog Jovana Preteče ili Ivanjdan, što predstavlja jedno od tri sveta rodjenja koja praznuje pravoslavna crkva. Sveti Jovan je poslednji veliki prorok koji je došao pre Hrista, a Krstiteljem ga zovu zato što je krstio Hrista na reci Jordanu. Sveti Jovan se još zove Igritelj, jer se veruje da se Sunce, kada se tog jutra rađa, igra na nebu. Takođe postoji verovanje da se na taj dan sunce na nebu tri puta zaustavi da bi iskazalo poštovanje veličini ovog sveca. Na ovaj dan se kumilo i bratimilo “ po Bogu i svetome Jovanu „, jer je ovaj svetac u narodu bio oličje uzornosti i poštenja.

Sveti Jovan je živeo usamnjeničkim životom. U samoći se predavao svojoj misiji najavljivanja Hristovog dolaska među ljude. Na ikonama i freskama predstavljen je kako krštava Isusa u Jordanu ili kako stoji i desnom rukom pokazuje nebo, dok u levoj drži dugi štap sa krstom na vrhu.

Narodni običaj vezan za ovaj praznik je pletenje venaca od cveća da bi se slavila priroda i prirodne lepote. U vence ivanjskog cveća stavljao se beli luk koji, po verovanju, čuva kuću od groma. Devojke kroz taj venac gledaju jutarnje sunca da bi bile rumene, lepe i zdrave.

1 thought on “Sv. Jovan Preteča – Ivanjdan

  1. Postovana gospodjo Bogic!

    Izuzetno mi se svidela ikona Svetog Jovana Krstitelja na ovoj strani. Da li biste bili u mogucnosti da je skenirate u visoj rezoluciji (sto visa to bolja) i posaljete mi je na moju mail adresu ili jednostavno postavite negde na Internetu? Unapred zahvalan,
    Andreja Cvetanovic

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.