Priče za svaki dan

MUŠKARCI SU SA MARSA ŽENE SU SA VENERE

Zamislite da su muškarci s Marsa, a žene s Venere. Nekada davno, Marsovci su, gledajuci kroz svoje velike teleskope, otkrili Venerijanke. Vec prvi pogled bacen na lepe Venerijanke probudio je u njima osecanja koja nikada nisu imali. Pošto su se Marsovci na precac i žestoko zaljubili, sagradili su mocne brodove i odleteli na Veneru.
Venerijanke su ih docekale raširenih ruku. One su dugo vec predosecale da ce konacno doci i taj toliko ocekivani dan. Srca su im se otvorila prema Ijubavi koju nikada pre toga nisu osetile.
Ljubav izmedu Venerijanki i Marsovaca bila je magicna. Uživali su u zajednickom životu, cineci stvari zajedno, deleci skupa ono što imaju. Pošto su bili s razlicitih svetova, s radošcu su otkrivali razlike, koje su ih krasile. ProvodiU su dane i mesece upoznavajuci jedni druge, istražujuci i shvatajuci razlicitost svojih potreba, težnji i po-našanja. Godinama su živeU zajedno, u sreci i harmoniji.
Tada su odlucili da odlete na Zemlju. U pocetku je sve biio divno. Ali uticaj zemljine atmosfere uzeo je svoj danak i jednoga dana svi su se probudili s cudesnim oblikom gubitka pamcenja -selektivnim gubitkom pamcenja.
I Marsovci i Venerijanke zaboravili su da su s razlicitih planeta i da bi stoga, sasvim normalno, trebalo da budu razliciti. Tog jutra je sve što su nauciU o medusobnim razlikama jednostavno bilo zbrisano iz njihovih secanja. Od tog dana muškarci i žene su u svadi.

DOBRE NAMERE NISU DOVOUNE

Magicno je biti zaljubljen. Covek se tad oseca beskrajno srecno kao da ce Ijubav trajati zauvek. Obicno naivno poverujemo da se razlikujemo od svojih roditelja ili okoline, da smo oslobodeni nespo-razuma koji dolaze kada Ijubav zgasne, uvereni smo da nam je sudeno da zauvek živimo u harmoniji i sreci.
Ali magija polako izvetri i svakodnevni život preuzme stvar u svoje ruke, odjednom iznikne cinjenica da muškarac i dalje ocekuje da žena razmišlja i reaguje kao rauškarac, a žena ocekuje da muškarac oseca i ponaša se kao žena. Bez jasnog poimanja naših razlicitosti necemo ni stici da shvatimo jedno drugo. Postacemo suviše zahtevni, uvredljivi, pocecemo oštro da sudimo bivajuci sve manje tolerantni.
I s najboljom željom da Ijubav potraje, ona ce na naše oci poceti da odumire. Problemi nadiru sa svih strana. Grade se zidovi odbo-jnosti. Komunikacija biva prekinuta. Nepoverenje raste. Pocinju maltretiranja i odbacivanja. Magija Ijubavi nestaje.
Pitamo se:
Kako se to dogodilo?
Zašto se to dogodilo? i   Zašto se to dogodilo baš nama?
Da bi dali odgovore na ova pitanja neki od najvecih umova covecanstva smišljali su citave fiiozofske i psihološke sisteme. Ali stari obrazac nije prestao da se ponavlja. Ljubav umire. To se dogada svakome.
Svakoga dana milioni usamijenih pojedinaca daju se u potragu zapartnerom s kojim bi mogli da podele to slatko, Ijubavno osecanje. Svake godine, miiioni parova sjedinjuju se u ijubavi i potom bolno rastaju jer su izgubili to dragoceno Ijubavno osecanje. Od onili koji uspeju Ijubav da održe dovoijno dugo da bi skiopili brak, polovina se ubrzo razvodi. Od onili koji ostaju zajedno, pretpostavljamo da najmanje polovina nije zadovoljna. Oni ostciju skupa usled vernosti, zbog obaveza ili straha od novog pocetka.
Zaista je veoma malibroj Ijudi sposoban daživi iobogacuje se u Ijubavi. Medutim, i to se dogada. Kada su muškarci i žene u stanju da poštuju i prihvate medusobne razlike tada njihova Ijubav ima priliku da procveta.
Kada su iBuškarci i žene u stanju
da poštuju i prihvate medusobne razlike
tada njihova Ijubav ima priliku da procveta.
Shvatajuci skrivene razlike suprotnog pola mi možemo daleko uspešnije da primamo i dajemo Ijubav koju gajimo u svojim srcima. Poklanjajuci odgovarajucu pažnju i prihvatajuci naše razlike možemo doci do prihvatljivih rešenja cak i onda kada možda ne do-bijemo baš ono što smo želeli. I što je najvažnije, možemo da naucimo kako da volimo i podržimo one do kojih nam je zaista stalo.
Ljubav je zaista magicna i ta magija može da potraje sarao ako uvek imamo na pameti razlike izmedu muškaraca i žena.

Odlomci iz istoimene knjige Dzona Greja

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.