Priče za svaki dan

Nedelja prevencije raka grlića materice

Ove nedelje  osmi put za redom obeležava se, evropska Nedelja prevencije raka grlića materice. Nimalo bebazlena bolest sa još strašnijom statistikom. U svetu godišnje oboli oko 60. 000 žena od čega 30. 000 ne uspe da se izbori sa ovom bolešću. U Srbiji godišnje oboli oko 1.400 žena od kojih 450 završe sa smrtnim ishodom! Trećina, zapanjujuće i zastrašujuće. Možda je strašnije što ova bolest ne zna za godine pa od nje može oboleti žena od samo 15. godina.
Za razliku od raka dojke koji se jako brzo širi, rak grlića materice je podmukla bolest, koja se razvija od tri do pet godina, i jako se teško otkriva. Od raka dojke godišnje umre mnogo više žena, ali u odnosu na procenat obolelih smrtnost je znatno manje u poređenju sa rakom grlića materice.
Do pre koju godinu nije se govorilo ni o jednom od ove dve vrste kancera (nije bilo mediske pažnje i apela), ali se situacija od tada do danas malo izmenila, na bolje. Počela je otvorena priča o bolestima bez predrasuda – širenje svesti kod žena. U proteklih par godina veliki broj žena počeo je sa preventivnim pregledima, koliko toliko redovnim zakazivanjem bar kada su dojke u pitanju.
O raku grlića materice jako malo se govori.

Mediske pažnje gotovo da i nema, sem šturih brojki koje se čitaju u vestima jer „ red je“. Kao prevencija najčešće se spominje redovan PAPA test, dok se o drugim faktorima rizika uopšte i ne govori (pušenje ne uzimam u obzir, jer je ono faktor rizka svake bolesti). Da li smo svesni da je Srbija na drugom mestu u Evropi po smrtnosti od ove bolesti?!
Kao neko ko je sve ovo nedavno doživeo, prošao, jako sam pogođena nepažnjom i nemarom, olakom prihvatanju „brojki“ a evo i zbog čega …

Na Institutu za onkologiju i radiologiju u Beogradu gde sam ja operisana, videla sam mnogo mladih žena koje su delile moju sudbinu. Jako mladih, žena koje nisu ni rađale i koje nikada neće moći da se osvare kao majke. Kod 90% žena materinstvo je nešto najvrednije što im biva oduzeto jer bolest nije na vreme otkrivena. Pitam ko je kriv? Lekari? Da možda u nekoj meri i ne svi, individualno je kao i u svakoj priči … Neobaveštenost i neznanje, da možda u većoj meri … Adekvatni testovi i način otkivanja ove bolesti, da u najvećoj mogućoj meri!
Moje iskustvo govori da redovni PAPA testovi, nisu nikakva garancija, čak preporučujem da se ni jedna žena ne oslanja na njih, jer ne samo da nisu merodavni već vam daju lažni mir i spokojstvo dok vas bolest izjeda. Svaki do tada pokazao je ne prosečne, već najbolje moguće rezultate a poslednji urađeni bio je mesec dana pre otkrivanja bolesti. Na moje pitanje kako je to moguće, rečeno mi je da nijedan test nije sto-posto siguran kao i da je moguće da se potkrade greška prilikom uzimanja uzorka (nedovoljno obučeno medicinsko osoblje). Čak i da je sve tako kao što se kaže, kolika je verovatnoća da ni jedamput nije uzet uzorak kako treba, da je tačnost testa bila baš u tih 1% greške kao i da kolposkopija nija ništa otkrila? Nemoguće… jer u trenutku otkrivanja tumor je bio invazivni. Zahvatio je celu matericu i levi jajnik što znači da je poprilično dugo bio tu.

Iz svega navedenog, apelujem na sve devojke i žene da ukoliko osete bol nisko u leđima koji se često vraća, povremen kratak i oštar bol u predeli materice, obavezno jave ginekologu i zatraže sve potrebne analize među kojima i skener, ma koliko dugo bilo potrebno čekati. Tumor markeri nisu na odmet!

Naglasila bih da u mojoj porodici niko nije bolovao od ove opake bolesti, ni po majčinoj ni po očevoj liniji tako da ni to ne mora apsolutno ništa da znači. Nije na odmet znati neke od mera prevencija raka grlića materice :

– rano stupanje u seksualne odnose (pre 16-te godine)
– često menjanje seksualnih partnera
– redovni pregledi i kontrole
– zaštite prilikom seksualnih odnosa
– lečenje upala jajnika i materice

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *